Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Hogyan őrizhetjük meg szemünk egészségét?

Látásunk az életkorral romlik, ebben a genetika mellett a környezeti hatásoknak is jelentős szerepe lehet. Magunk is sokat tehetünk szemünk egészségének megőrzése érdekében.

Szerző: Dr. Volner Veronika | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta
Publikálás dátuma: 2016-09-09

Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton!

Páros szerv lévén sok ember nem észleli, hogy rosszul lát az egyik szemével, egészen addig, amíg a mindennapi tevékenységében nem kezdi zavarni. 40 éves kor felett érdemes 2 évente ellenőriztetni a szemünket, még akkor is, ha nincs semmilyen panaszunk. A szürkehályog, az időskori makuladegeneráció (az ideghártya sejtjeinek pusztulása az éleslátás helyén), valamint a zöldhályog időben történő felismerésével sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért.

Megfelelő szemüveg, kontaklencse

Fontos, hogy a lencse optikailag tökéletes legyen és megfelelően korrigáljon. Korábban normális látású személyek 40-45 éves koruk körül veszik észre, hogy olvasáskor, közeli munka végzésekor szemük nem tud alkalmazkodni („rövid a kezük”), sőt közelre nézéskor gyakori fejfájás is felléphet. Ez az öregszeműség jelensége. Ha panaszunk van, forduljunk szemorvoshoz!

UV-védelem

Az ultraibolya sugárzás hosszú távon a szem környékén lévő bőr rosszindulatú elváltozását, a kötőhártya, a szaruhártya gyulladását, a kötőhártya megvastagodását, szürkehályogot és a makula degeneráció nagyobb kockázatát eredményezheti. Ezért fontos olyan napszemüveget viselni, amely optimális módon megszűri az UV-fényt. Ideális esetben a napszemüvegnek minimum UV 400-as UVA/UVB védelmet kell biztosítania. Szemüvegünk, kontaktlencsénk is legyen UV-szűrős!

Szemszárazság

Mivel a könnyfilm létrehozása és fenntartása a szem egyik legfontosabb védőmechanizmusa, a könnyfunkció romlása számos kellemetlen tünettel járhat. Felléphet égő, szúró érzés, szemvörösség, fényérzékenység, a szem hamarabb elfáradhat. A szemszárazság gyakori probléma, amelyet a számítógépes munka, a klímaberendezések használata, a cigarettafüst és a légszennyezettség mellett bizonyos gyógyszerek is okozhatnak. Ha a szemorvos szemszárazságot állapított meg, akkor rendszeresen használjunk műkönnyet, vagy műkönny gélt!

Fotó: shutterstock.com

Számítógép

Normálisan 22-24 alkalommal pislogunk percenként, a monitor folyamatos nézésekor ez 8-10-re csökken.

Ezért nagyon fontos rendszeres szüneteket beiktatni. Fordítsuk el a fejünket a monitortól és nézzünk távolra, időnként zárjuk be és nyissuk ki a szemünket, és tudatosan pislogjunk! A szemtornával szintén megpihentethetjük a szemünket. Érdemes nedvesítő műkönny cseppek használatát is kipróbálni, főleg légkondicionálás mellett.

Televíziónézés

Azt, hogy a sok tévénézés káros a szemnek, valójában semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá. Mégis, ha homályos vagy kettős látást tapasztalunk, nem tudunk rendesen fókuszálni, érdemes szünetet tartani. Ezek a tünetek ugyanis szemfáradtságra utalhatnak.

Ha a képernyőt a képátmérőnek legalább ötszöröséről nézzük, a kép részletei sokkal élesebbek. Szükség szerint vegyük fel távoli szemüvegünket! Fontos, hogy ne fekve, hanem ülő testhelyzetben nézzük a műsort. A készüléket szemmagasságban helyezzük el, hogy ne kelljen se fel, se lefelé néznünk. A szemészek javaslata szerint érdemes egy kis háttérvilágítást bekapcsolni esti tévézéskor, hogy a nemkívánatos fényerőkülönbséget minimálisra csökkentsük. A könnyezés és a fejfájás komoly figyelmeztető jel lehet, ilyenkor konzultájunk szemorvossal!

Mobiltelefon

Brit kutatások szerint a súlyos telefonfüggőség károsíthatja a szemet. A szemorvosok nagy része meg van győződve arról, hogy a súlyos telefonfüggőség rövidesen azt fogja eredményezni, hogy a tulajdonosok negyedének szemüvegre lesz szüksége. Bármekkora képernyővel is rendelkezik az okostelefonunk, a betűk többnyire rendkívül aprók. Jó esetben ezek nagyíthatók, azonban legtöbbször ezt a funkciót nem használják. Ezért a hosszú távú használat után előfordulhat, hogy az állandó erőltetés, a képernyő olvasása nehézkesnek bizonyul.

A tabletek, okostelefonok olyan technológiával készülnek, amely kék fényt sugároz. A túl sok kék-ibolya sávú fény amellett, hogy a kötőhártya és a szaruhártya fájdalmas gyulladását okozhatja, kárt tehet a szemlencsében is (pl. szürkehályog) és főleg a retinában (makula degeneráció). A kék fény az okostelefon vagy táblagép kijelzőjén szemirritációt, fáradtságot okozhat. Érdemes úgy beállítani a monitor fényét, hogy az ne legyen annyira fényes! Erre vannak ma már megfelelő kék fényt szűrő applikációk is.

Egészséges táplálkozás

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett étrendünk tartalmazzon a szemre jótékony hatással lévő vitaminokat, tápanyagokat és ásványi anyagokat! Az antioxidánsok késleltetik a szem öregedési folyamatát, így a látás romlását is. Étrendünk legyen A-, C-, E-vitaminban, valamint béta-karotinban, cinkben és szelénben gazdag! A-vitamin a tengeri halakban, a tojássárgájában, a májban, C-vitamin a citrusfélékben, a paprikában, a savanyú káposztában, E-vitamin a növényi olajokban található nagy mennyiségben. A sárgarépa, spenót, kelkáposzta, sárgadinnye a béta-karotin, a marhahús, a lencse, a tökmag a cink, a tengeri állatok és a teljes kiőrlésű gabona pedig a szelén értékes forrásai.

Dohányzás

Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a rendszeres dohányzás megnöveli a makula degeneráció kialakulásának kockázatát. Hagyjunk fel ezzel az egészségünkre káros szokással!

Higiénia, kozmetikumok

Szemünk tisztaságára fokozottan ügyelnünk kell, így számos fertőzéstől megóvhatjuk azt. Mindig mossunk kezet, mielőtt megérintjük, megdörzsöljük szemünket! Aki szempillafestéket, szemránckrémet, és egyéb szem körüli kozmetikumot használ, csak olyan terméket alkalmazzon, amelyet már kipróbált, és nem allergiás rá, máskülönben elhúzódó allergiás gyulladás léphet fel.

Egyéb általános betegségek

A látásromlás nem csak szemészeti probléma miatt alakulhat ki, a háttérben más betegség is meghúzódhat. A látásélesség változása mögött cukorbetegség, magas vérnyomás, vagy a szervezet más pontján lévő gyulladás (fogászati, urológiai, vagy akár reumás ízületi gyulladás) is állhat. Panasz esetén tehát forduljunk szakorvoshoz!

Irodalom:

  1. Lin TC, Liao YC, Hu Li Za Zhi.: The Impact of Sunlight Exposure on the Health of Older Adults. 2016 Aug;63(4):116-22. doi: 10.6224/JN.63.4.116. Chines
  2. KimSH, Suh YW, Yun C, Yoo EJ, Yeom JH, Cho YA. Influence of stereopsis and abnormal binocular vision on ocular and systemic discomfort while watching 3D television. Eye (Lond). 2013 Nov;27(11):1243-8.
  3. Oh JH, Yoo H, Park HK, Do YR.: Analysis of circadian properties and healthy levels of blue light from smartphones at night. Sci Rep. 2015 Jun 18;5:11325. doi: 10.1038/srep11325.
  4. O`Neill CM, Kazantzidis A, Ryan MJ, Barber N, Sempos CT, Durazo-Arvizu RA, Seasonal Changes in Vitamin D-Effective UVB Availability in Europe and Associations with Population Serum 25-Hydroxyvitamin D. Nutrients. 2016 Aug 30;8(9). pii: E533
  5. Schweitzer C, Korobelnik JF, Boniol M, Cougnard-Gregoire A, Le Goff M, Malet FRougier MB, Delyfer MN, Dartigues JF, Delcourt C. Associations of Biomechanical Properties of the Cornea With Environmental and Metabolic Factors in an Elderly Population: The ALIENOR Study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2016 Apr 1;57(4):2003-11. doi: 10.1167/iovs.16-19226.
Kapcsolódó cikkek
Zöldhályog - mit tehetek ellene?
Mit kell tudni a zöldhályogról (glaukómáról)? Mit lehet tenni ellen?
Dr. Gulyás Tamás2013/10/03
Sárgafolt-degeneráció, szürkehályog
Korunk előrehaladtával látásunk is romlik. Ennek a látásromlásnak több oka van, amelyek közül az első számú a szemlencse rugalmasságának csökkenése. E mellett fontos szerepet játszik...
Dr. Gulyás Tamás2013/10/04
Az étrend hatása a szembetegségek kockázatára
Az életkor előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, de ennek üteme számos dologgal lassítható. Többek között a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk szemünk egészségéért,...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemészeti szűrővizsgálatok
A szemészeti szűrővizsgálat elsősorban a látászavarok kimutatása és korrekciója érdekében történik, de felmérik a szem állapotát, amely során a szervezet egyéb megbetegedésére jellemző...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Szemtorna, látástréning
A szemerősítő torna, szemjóga az alternatív, természetes gyógymódok közé tartozik. Mi az igazság a kutatások fényében? Mennyire eredményes a szemtorna?
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Kontaklencse-viselés: hogyan használjuk és hogyan ne?
A kontaktlencsék egyre gyakrabban helyettesítik a szemüveget, tekintettel a számos előnyre, amelyet nyújtanak. Használata előtt azonban mindenképp kérjük ki szakember tanácsát!
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Hogyan kell a szemcseppeket használni?
Amikor szemcseppet cseppentünk a szemünkbe, valamilyen gyógyhatású folyadékot juttatunk a szemgolyóra vagy a szemhéj belső oldalára, amely pár perc alatt felszívódva fejti ki hatását. Fontos...
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Lézeres látásjavító műtétek
A lézeres látásjavító műtétek lényege, hogy a szaruhártya vastagságát, s így a szem törőerejét úgy módosítják, hogy az adott szembe beérkező fénysugarak a retinán egyesüljenek.
Dr. Volner Veronika2016/09/09
Mi a szürkehályog? - Kialakulása, kockázatai, tünetei, kezelése, megelőzése.
A szürkehályog (cataracta, ’vízfüggöny’) a szemlencse elszürkülésével és jelentős, fokozatos látásromlással járó betegség. Gyakorisága miatt fontos, hogy minél többet tudjunk a...
Dr. Volner Veronika2016/09/13
Milyen a jó napszemüveg?
Az UV sugárzás számos kedvező és kedvezőtlen hatást fejt ki az emberi szervezetre. Az UVA elősegíti a D-vitamin képződését a testünkben. Az UVB ugyanakkor veszélyes, mivel nagyobb adagja...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Hogyan védjük a szemünket a számítógépes munka során?
Sokan azt gondolják, hogy a számítógép használata károsítja a szemet. Számos vizsgálatot végeztek erre vonatkozóan. Azonban arra, hogy a monitor hosszú távú használata károsítaná a szemünket,...
Dr. Volner Veronika2015/05/19
Mi a vakság leggyakoribb oka? - Tudnivalók a sárgafolt időskori elfajulásáról (a makula degenerációról)
Hazánkban a vaksági statisztikákban vezető helyen szerepel a makula degeneráció (részaránya 22-25%). Mit kell tudni erről a különös szembetegségről, mit tehet a megelőzése érdekében....
Dr. Volner Veronika2016/02/16
Milyen speciális szabályai vannak a kontaktlencse viselésének?
A kontaktlencse viselését mindig szakorvosi vizsgálatnak kell megelőznie. A kontaktológus a látásunknak és életmódunknak legmegfelelőbb lencsét ajánlja. Az orvos megtanítja a lencse behelyezésének...
Dr. Volner Veronika2016/09/26
Web Analytics