Tudástár elem << ELŐZMÉNYEK

Fogadd el önmagad!

Kíméletlenül bánhatsz önmagaddal, ha rájössz, hogy hibáztál, vagy nem vagy képes elérni a kitűzött ideálokat. Az állandó önbírálattal azonban sok fájdalmat okozhatsz magadnak.

Szerző: Dr. Salavecz Gyöngyvér | Lektor: Dr. Ipolyi-Topál Gitta, Schmidt Judit
Publikálás dátuma: 2015-09-03

Önbecsülés vagy önbírálat?

Társadalmunkban a versenyszellem uralkodik. A vágy, hogy jobb legyél, mint mások és folyamatosan sikereket érj el, sokszor teherként nehezedhet rád.

A legfrissebb kutatások szerint nem azok a kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak, akiknek túlzottan magas az önértékelésük. Az önimádat, a nárcizmus, az önmagunkkal való túlzott foglalkozás, az előítéletek, mind a túlzott önbecsülés csapdái lehetnek.

A másik véglet, amikor folyamatosan ostorozod magad, hogy nem elég jó a teljesítményed az iskolában vagy a munkahelyeden. Bár vannak dolgok, amikben kitűnsz, azért mindig találsz olyan valakit, aki jobb tanuló nálad, szebb vagy sikeresebb. Ráadásul az életed tele lehet tökéletlenségekkel és hibákkal. Jó, ha tudod, hogy ezzel nem vagy egyedül!

Legtöbbünknek teljesen természetes, hogy kemények vagyunk magunkkal, hiszen ezt látjuk a szüleinktől és környezetünktől. Például ostorozhatod magad, mert nem vagy képes megközelíteni azt a testsúlyt, amit a magazinok címlaplányai. Hangosítsd ki magad és képzeld el, mintha egy barátodnak mondanád ezeket a szavakat: „Kövér vagy, jobb, ha nem is nézel a tükörbe!”, „Hogy lehetsz ennyire lusta, hogy nem tudsz rendesen felkészülni a vizsgára?!”, “Semmire sem viszed az életben!” Nem úgy hangzik, mintha jót akarnál a barátodnak, igaz? Nem is hinnéd milyen gyakran ehhez hasonló állításokkal bírálod saját magadat! Ezekkel a „belső kritikákkal” elveszítheted az önmagadba vetett hitet, és egyre rosszabbul érezheted magad, sőt a szorongás és depresszió kialakulásának kockázata is megnő.


Fotó: shutterstock.com

Az érzelmek felismerése

Ha tisztán látod magad, beismerve gyengeségeidet, könnyebben észreveheted, min változtathatsz, hol tudsz fejlődni. Ha mindig másra kened, hogy a másik a hibás és a sajátjaidat nem veszed észre, a konfliktusok a kapcsolataidban visszatérő gondokat fognak okozni. Nem tehetsz mindig mást felelőssé a saját problémáidért.

Hogy segíthess magadnak, annak is tudatában lenned, amikor nem érzed jól magad. A tudatos jelenlét (mindfulness) technikája segíthet abban, hogy ne elnyomd vagy felnagyítsd a negatív érzelmeket (például a szorongásodat, dühödet), hanem úgy ismerd fel és legyél együtt az érzéseiddel, ahogy vannak.

Érezz együtt önmagaddal!

Egyre több kutatás eredménye támasztja alá, hogy a hibáikat és tökéletlenségeiket elfogadó és önmaguknak megbocsátó emberek jobban érzik magukat azoknál, akik állandóan ítéletet mondanak önmagukról. Ha ugyanazt a gondoskodó támogatást tudod nyújtani saját magad számára, mint amit például a legjobb barátodnak, akkor önmagad értékességének érzése tartóssá válhat, még nehéz élethelyzetekben is.

Mi segíthet, hogy elfogadd önmagad?

Próbáld meg ezt a gyakorlatot, amiben egy levelet kell megfogalmaznod. Ez segít abban, hogy az önbírálat negatív hatásai helyett (például teljesítménycsökkenés, szorongás) a megnyugtató elfogadást megtapasztald:

  1. Gondolj egy olyan alkalomra, amikor nem érezted „elég jónak” valamiben magadat (például külső megjelenés, tanulmányi vagy párkapcsolati ügyekben)! Éld át azokat az érzéseket, amik felmerülnek benned, ha erre az esetre gondolsz! Hogy érzed magad? Szomorúnak, lehangoltnak, kiábrándultnak, feszültnek, dühösnek?
  2. Képzeld el, hogy van egy barátod, akiből árad feléd az elfogadás és a feltétel nélküli szeretet, aki elfogadja emberi természeted korlátait, kedvesen és megbocsátóan viszonyul hozzád!
  3. Írj egy levelet a barátod szemszögéből magadnak, arra a dologra fókuszálva, amiért éppen elítéled magadat! Mit írna neked? Hogyan emlékeztetne arra, hogy emberek vagyunk, és minden embernek vannak erősségei és gyengeségei? Tartsd azt is szem előtt, hogy barátodnak fontos a te boldogságod!
  4. Tedd félre a levelet és később olvasd el újra! Érzed az együttérzést és az elfogadást, amely megnyugvást nyújt?

Ha együtt érzel önmagaddal és elfogadod azt, hogy erősségeid mellett gyengeségeid is vannak, magabiztosabb, egészségesebb és boldogabb lehetsz.


Irodalom:


Kristin Neff: Együttérzés önmagunkkal. Hagyj fel az önostorozással, és légy magabiztosabb. Ursus Libris, 2014.

Jon Kabat-Zinn: Az éber figyelemről - örök kezdőknek. Hódítsuk vissza a jelen pillanatot – és az életet! Ursus Libris, 2013.

Kapcsolódó cikkek
Mi történik a pszichológusnál?
Problémáid vannak és foglalkoztat az a kérdés, hogy felkeress-e egy pszichológust? Ahhoz, hogy biztonságban érezd magad mielőtt felkeresel egy szakembert, fontos, hogy előre kiszámítható legyen,...
Dr. Salavecz Gyöngyvér 2015/08/04
Hogyan fejleszd a kapcsolatodat a szüleiddel?
A szülő-gyerek kapcsolat az egyik legalapvetőbb emberi szál az életben, mégis néha úgy érezzük, a legközelebbi családtagjaink bosszantanak fel leginkább. Hogyan lehetne fejleszteni a szülő-gyerek...
Szalai Tamás Dömötör2015/08/14
Hogyan növelheted az önbizalmad?
Mindannyiunk fejében él egy kép önmagunkról, mely (észlelt) külsőnk, belsőnk, adottságaink és negatív tulajdonságaink, gyengeségeink alapján alakul ki. Az énideál magában foglalja, hogy...
Tóth Mónika Ditta2015/09/17
Nehéz élethelyzetek – kiutak a krízisből
Nehéz élethelyzettel a legtöbbünk szembetalálja magát, amivel nehéz megküzdeni, de most próbálunk néhány támpontot segítségül adni. Ha úgy érzed, ne félj szakembertől segítséget kérni!
Szalai Tamás Dömötör2015/11/02
Web Analytics